Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Vasco Gaspar στην Ελπίδα Ζαραδούκα, για την enallaktikiagenda.gr - εν όψει της πραγματοποίησης του προγράμματος SIY στην Αθήνα, την άνοιξη του 2020
Vasco, πιστεύεις ότι είναι εφικτό να υπάρξει ένας «καινούριος κόσμος» στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις; Αν ναι, πώς ακριβώς θα μοιάζει;
Θα ήταν ένας κόσμος όπου οι σοφοί και συμπονετικοί ηγέτες θα δημιουργούσαν συνθήκες για να υποστηρίξουν την εξέλιξη των ανθρώπων που εργάζονται στις εταιρείες τους. Όπου ο καθένας θα μπορούσε να είναι αυτός που είναι (να εκδηλώνει τον ανώτερο Εαυτό του) και να μοιράζεται με τον κόσμο τα έμφυτα χαρίσματά του (το Έργο του, με κεφαλαίο έψιλον). Επίσης, θα ήταν ένας κόσμος όπου οι εταιρείες θα συμβάδιζαν και θα συγχρονίζονταν με το φυσικό περιβάλλον, συμβάλλοντας θετικά στην προστασία του πλανήτη, αλλά και σε μια αναπτυσσομένη κοινωνία επηρεάζοντας θετικά όλα τα όντα που ζουν εκεί.
Γιατί είναι σημαντικό να αναπτυχθεί η Συναισθηματική Νοημοσύνη;
Επειδή οι περισσότεροι από εμάς ενεργούμε σχεδόν σαν να είμαστε δούλοι των ονείρων μας, των επιθυμιών μας, των φόβων μας… Βασικά τα συναισθήματά μας ελέγχουν τις ενέργειές μας κυρίως με ασυνείδητο τρόπο. Είναι σαν να ενεργούμε με τον αυτόματο πιλότο όλη την ώρα, παρακινούμενοι από τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις μας. Έτσι λοιπόν το πρώτο βήμα είναι να αφυπνιστούμε, να γίνουμε πιο σοφοί, να εναρμονιστούμε με τον εσωτερικό κόσμο μας και με ό,τι μας περιβάλλει. Βασικά, να αναπτύξουμε την ικανότητα αυτεπίγνωσης, το οποίο αποτελεί τον πρώτο τομέα της Συναισθηματικής Ευφυΐας, και να ζήσουμε με περισσότερη επίγνωση. Από αυτή τη θέση αυτεπίγνωσης μπορούμε να ρυθμίζουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας, να συνειδητοποιούμε πιο πολύ τις ανάγκες και τα κίνητρά μας και επίσης να δείχνουμε πιο πολλή κατανόηση και συμπόνια σε όσους μας περιβάλλουν, να μπορούμε να ενεργούμε από ένα σημείο εσωτερικής και εξωτερικής εναρμόνισης.
Ο Γκάντι είχε πει: «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο». Πώς αλλάζει ο κόσμος όταν αλλάζουμε τον εαυτό μας;
Στην πραγματικότητα, η φράση αυτή αποδίδεται στον Γκάντι, αλλά κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν το είπε ποτέ. Κάτι που είπε και που κι εγώ ενστερνίζομαι είναι ότι «Η ζωή μου είναι το μήνυμά μου», όταν ρωτήθηκε ποιό μήνυμα είχε να μεταφέρει στον κόσμο. Αυτό σημαίνει να έχουμε μια ζωή με πλήρη εναρμόνιση. Ό,τι σκεφτόμαστε, ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε να βρίσκονται σε τέλειο συγχρονισμό. Να ζούμε με αλήθεια. Να δείχνουμε ποιοί είμαστε πραγματικά και να μοιραζόμαστε τα χαρίσματά μας με τον κόσμο, ελπίζοντας να συνεισφέρουμε στο Μεγαλύτερο Καλό. Όταν αλλάζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, με αυτεπίγνωση και εναρμόνιση 360º, ο κόσμος αλλάζει, διότι εκφράζουμε αυτό που πραγματικά είμαστε.
Έχετε εκπαιδεύσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ποιό θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο κοινό μας χαρακτηριστικό ως ανθρωπότητα;
Ότι κατά βάθος όλοι διαθέτουμε μια έμφυτη στοιχειώδη καλοσύνη μέσα μας. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να το πιστέψουμε για ορισμένους ανθρώπους που έχουν καταστραφεί από τη ζωή (ή παρακολουθώντας συνεχώς τις ειδήσεις), αλλά πιστεύω πραγματικά (και η επιστήμη το υποδεικνύει) ότι όλοι μας διαθέτουμε έναν πυρήνα που είναι υγιής, σοφός, συμπονετικός, που θέλει να κάνει το καλό και να ανήκει κάπου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σκοτεινά σημεία σε όλους μας. Ας μην είμαστε αφελείς. Σημαίνει ότι ο νους μας στον πυρήνα του είναι σοφός, συμπονετικός, υγιής και καλός και ότι όλοι μπορούμε να αναπτύξουμε και να καλλιεργήσουμε αυτές τις ιδιότητες μέσα μας. Με τον ίδιο τρόπο που μπορούμε να αναπτύξουμε έναν μυ, μπορούμε να αναπτύξουμε καλοσύνη, συμπόνια, αγάπη.
Μετά από τη διδασκαλία του προγράμματος Search Inside Yourself στις εταιρείες, ποιές αλλαγές έχετε διαπιστώσει;
Συνήθως βλέπω ανθρώπους που λάμπουν τα μάτια τους. Ανθρώπους που συνειδητοποιούν ότι έχουν κάποιο έλεγχο στη ζωή τους και σε ό,τι τους αγχώνει. Ανθρώπους που μαθαίνουν να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους και είναι πιο ικανοί να είναι παρόντες όσον αφορά τον εαυτό τους και τους άλλους. Ανθρώπους που μπορούν να ενεργούν με περισσότερη συμπόνια και ευγένεια μεταξύ τους. Και επίσης ανθρώπους που εναρμονίζονται και συγχρονίζονται πιο πολύ με τις ανάγκες τους, ανεξαρτήτως από το αν είναι συντονισμένοι ή όχι με τις ανάγκες της εταιρείας τους.
Ποιά είναι η σχέση ανάμεσα στην ενσυναίσθηση και τον επιχειρηματικό κόσμο;
Υπάρχει ένας θαυμάσιος τίτλος ενός άρθρου του περιοδικού Harvard Business Review, ο οποίος λέει πως «Η ενσυναίσθηση δεν διαθέτει ακόμα τους ηγέτες που τη χρειάζονται περισσότερο» και συμφωνώ απολύτως. Πιστεύω ότι ο πυρήνας του έργου ενός ηγέτη είναι να υπηρετήσει εκείνους που καθοδηγεί, βοηθώντας τους να εξελιχθούν ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες. Και αν αυτό το άτομο δεν μπορεί να νιώσει ενσυναίσθηση (διανοητικά και συναισθηματικά, που είναι διαφορετικά πράγματα), δεν μπορεί να αντιληφθεί και να καταλάβει όσους υπηρετεί. Επομένως δεν μπορεί να είναι αληθινός ηγέτης. Φυσικά, μπορεί να εργάζεται ως προϊστάμενος και να δίνει εντολές. Αλλά δεν θα είναι ποτέ σε θέση να νιώσει συμπόνια και να βοηθήσει πραγματικά τους άλλους να εξελιχθούν αξιοποιώντας τις υψηλότερες δυνατότητές τους. Το να υπηρετεί τους άλλους είναι ο αληθινός ρόλος ενός ηγέτη και αυτό προϋποθέτει ενσυναίσθηση και συμπόνια (που μπορεί να θεωρηθεί ως η ικανότητα να παρατηρεί τους άλλους και να θέλει να τους βοηθήσει).
Έχετε εκπαιδευτεί από ειδικούς παγκόσμιας φήμης. Τι είναι εκείνο που σας διδάξαν και που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έμπνευση για σας;
Το να είσαι ο εαυτός σου. Βρείτε ποιοί είστε πραγματικά και μοιραστείτε τα χαρίσματά σας με τον κόσμο. Ταυτόχρονα, ξεχάστε τον εαυτό σας. Να υπηρετείτε το Μεγαλύτερο Καλό και να ενεργείτε σε αρμονία με αυτό που η Ζωή θέλει να πραγματοποιήσει μέσα από εσάς.