-

14/07/2019

Συνέντευξη της Mounira Latrache – εκπαιδεύτριας του Προγράμματος SIY – για την Ηγεσία του Μέλλοντος

Το Search Inside Yourself είναι ένα σεμινάριο ηγεσίας που δημιουργήθηκε αρχικά στη Google και έκτοτε διδάσκεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τη Mounira Latrache, μία από τους δύο facilitators που θα συντονίσουν το επόμενο εργαστήριο Search Inside Yourself, στην Αθήνα.

Η Mounira είναι ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της Connected Business, μιας εταιρείας που προάγει τις έννοιες της συμπόνιας και της επίγνωσης στην επαγγελματική ζωή. Διαπρέπει ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να βρουν τον πραγματικό τους δρόμο.

Η Mounira διαθέτει πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας σε θέματα ηγεσίας σε διεθνείς οργανισμούς όπως η Google, η Red Bull και η BMW. Εκτός από επικεφαλής δημοσίων σχέσεων στο YouTube, την DACH και αργότερα στο YouTube Space, αποτέλεσε μία από τους πρωτοπόρους της ομάδας επίγνωσης της Google. Η επιτυχία της της έδωσε την ευκαιρία να αφιερώνει το 20% της δουλειάς της στην παράδοση σεμιναρίων επίγνωσης σε γραφεία, ομάδες και ηγέτες σε όλο τον κόσμο.

Η πρακτική της επίγνωσης καθοδήγησε την προσωπική της ενδυνάμωση και της δίδαξε τις στρατηγικές για να γίνει καλύτερη ηγέτιδα, να μάθει τις δεξιότητες για να εργάζεται σε ψηφιακό χρόνο και να διαμορφώσει μια νέα κουλτούρα – το να μοιράζεται αυτή την εμπειρία βρίσκεται στο επίκεντρο της δουλειάς της. Απολαύστε τη συνέντευξη.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις μεγάλες επιχειρήσεις;

Ο ρυθμός και η πολυπλοκότητα της καθημερινής επιχειρηματικής δραστηριότητας αυξάνονται και γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να εργάζονται αποτελεσματικά και ταυτόχρονα να έχουν ισορροπία και ευεξία. Πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν τεράστιες αλλαγές λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού – πρέπει να είναι πιο ευέλικτες, αλλά η κουλτούρα τους δεν έχει ρυθμιστεί για να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Είναι καιρός να επικεντρωθούμε και πάλι στην κουλτούρα και τον σκοπό της εταιρείας και να δημιουργήσουμε έναν τρόπο εργασίας που να ενθαρρύνει τους ανθρώπους.


Πολλοί άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη δουλειά – και είναι δυστυχισμένοι. Θα μπορούσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη δουλειά μας να αποτελούν μια μεγαλύτερη αντανάκλαση του τι συμβαίνει στην κοινωνία;

Καλή ερώτηση, δεν είμαι βέβαιη ότι έχω την απάντηση, αλλά από την εμπειρία μου θα έλεγα ότι οι αλλαγές στην κοινωνία μας προφανώς και μας επηρεάζουν. Η δυστυχία μπορεί να οφείλεται σε πολλές εξωτερικές συνθήκες, αλλά η εμπειρία μου δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της δυστυχίας μας έχει σε μεγάλο ποσοστό να κάνει με το πώς είμαστε μέσα μας. Αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή είναι να ξεφύγουμε από την αυτόματη συμπεριφορά που συνεχίζει και λειτουργεί παρ’ όλο που ήμασταν δυστυχισμένοι. Βγαίνοντας από τον αυτόματο πιλότο έχουμε μεγαλύτερη διαύγεια όσον αφορά τον εαυτό μας και τη συμπεριφορά μας – κι έτσι μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε διαφορετικές επιλογές.


Έχετε αναλάβει αρκετές διακεκριμένες ανώτερες θέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σας. Γιατί αποφασίσατε να αλλάξετε και να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση;

Στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο εξ αρχής για μια απόφαση, μόλις είχα αρχίσει να μοιράζομαι το πάθος μου με τους άλλους ανθρώπους. Αρχικά μοιράστηκα την επίγνωση με τους συναδέλφους μου επειδή είδα πόσο με βοήθησε να γίνω καλύτερη ηγέτιδα και μέσω αυτής της επιτυχίας μπόρεσα να αφιερώσω το 20% της δουλειάς μου και να διδάξω σε όλο τον κόσμο. Μέσω αυτού, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι με πλησίασαν προκειμένου να μιλήσω σε συνέδρια και σε άλλες εταιρείες – σε κάποιο σημείο λοιπόν συνειδητοποίησα ότι υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση αλλά όχι μεγάλη προσφορά, γι’ αυτό αποφάσισα να καλύψω το κενό.


Πώς μάθατε για το πρόγραμμα SIY και τι σας εμπνέει να το διδάξετε σε όλο τον κόσμο;

Έμαθα για το πρόγραμμα όταν εργαζόμουν ακόμα για την Google και έψαχνα τρόπους για να συνδεθώ με συναδέλφους που ασκούσαν την επίγνωση στην εταιρεία. Αυτό που με εμπνέει είναι ότι πρόκειται για κάτι παγκόσμιο που σχετίζεται με κάθε είδους πολιτισμό, θέση ή θρησκευτικό υπόβαθρο. Με συγκινεί να ακούω τα σχόλια των ανθρώπων, να ακούω χρόνια μετά πόσο αυτό άλλαξε τη ζωή τους ή τους βοήθησε να γίνουν καλύτεροι ηγέτες. Δεν αφορά μόνο την επαγγελματική ζωή και τον κόσμο των επιχειρήσεων, αλλά και όλους τους τομείς της προσωπικής ζωής. Μου αρέσει πολύ το πόσο μας συνδέει με όσα είναι πραγματικά σημαντικά για μας. Με συγκινεί το γεγονός ότι τα σεμινάρια έχουν τέτοιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο καθοδηγούμε και αναπτύσσουμε επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή, αλλά και ο τρόπος που μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε τον κόσμο μας μέσα από αυτό.


Πώς η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και της αυτογνωσίας κάνει κάποιον καλύτερο ηγέτη; Ποια είναι η εμπειρία σας σχετικά με αυτό;

Για μένα αυτό έκανε όλη τη διαφορά. Μπορώ να γίνω σημαντικός και ευέλικτος ηγέτης στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο μόνο εφόσον καταφέρω να εφαρμόσω την αυτο-ηγεσία. Η αυτο-ηγεσία έχει αποτέλεσμα μόνο αν κατανοώ τον εαυτό μου καλύτερα – μόνο τότε μπορώ να στηρίξω τους υπαλλήλους μου ώστε να εφαρμόσουν την αυτο-ηγεσία, αλλά και να τους εμψυχώσω πραγματικά. Η εμπειρία μου δείχνει ότι χωρίς αυτογνωσία είναι πολύ πιθανό να μεταφέρω τα δικά μου θέματα στην ομάδα μου, μέσα όμως από την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης καταλαβαίνω καλύτερα από ποια θέση ενεργώ, πώς θέλω πραγματικά να λειτουργώ και πώς να χειρίζομαι δύσκολες καταστάσεις. Όταν στα πάντα γύρω μου κυριαρχεί η τρέλα κι εγώ μεταδίδω ηρεμία στην ομάδα μου, αυτό με κάνει πιο ανοιχτή απέναντι στους άλλους και μέσα από αυτό γίνομαι μια ηγέτιδα που μπορεί να δημιουργήσει μια πραγματικά διαφορετική και ψυχολογικά ασφαλή ομάδα. Όπως βλέπετε, υπάρχουν παρά πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτό έχει σημασία στα θέματα ηγεσίας.


Μπορείτε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα για το πώς τα εργαλεία του προγράμματος SIY μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή μας ζωή;

Τα εργαλεία ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης. Θα δείξουμε τον τρόπο που μικρές παύσεις π.χ. πριν από μια συνάντηση μπορούν να δημιουργήσουν χώρο, θα διερευνήσουμε τρόπους για να εφαρμόσουμε την ανθεκτικότητα αντιμετωπίζοντας τη δυσφορία και τις δύσκολες συζητήσεις. Θα εμβαθύνουμε επίσης στην κατανόηση του εαυτού μας, των αξιών μας, του οράματος και όλων εκείνων των πραγμάτων που έχουν αξία για μας.


Τι θα θέλατε να μοιραστείτε με τα άτομα που σκέφτονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της SIY στην Ελλάδα;

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε τις υψηλότερες δυνατότητές σας και να ζήσετε μια ζωή γεμάτη πάθος, αυτό το σεμινάριο είναι για σας. Αν θέλετε να γίνετε ηγέτες που θα εμπνέουν και θα ενδυναμώνουν το προσωπικό τους, αυτό το σεμινάριο είναι για σας. Αν θέλετε να στηρίξετε την επιχείρησή σας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του ψηφιακού μετασχηματισμού, αυτό το σεμινάριο είναι για σας. Αν θέλετε να βρείτε τρόπους να παραμένετε ήρεμοι εν μέσω τρικυμίας, αυτό το σεμινάριο είναι για σας. Αν θέλετε να προσδώσετε συμπόνια στις ηγετικές σας ικανότητες ή την καθημερινή επαγγελματική ζωή σας, αυτό το σεμινάριο είναι για σας. Αυτό το σεμινάριο αποτελεί επένδυση για μια καλύτερη ζωή για όλους μας.