-

07/06/2018

Ο Πολυχώρος στην Παιανία..

Ο Πολυχώρος Χείρωνας είναι ένας πρωτότυπος πολυμορφικός χώρος στο γεωγραφικό κέντρο της Αττικής.

Στεγάζεται σε ένα βιομηχανικό χώρο της Παιανίας – το παλιό εργοστάσιο πλαστικών της «ΤΣΙΣΠΗΛ», το οποίο έχει σταματήσει τη λειτουργία του εδώ και πολλά χρόνια.

Οι χώροι του εργοστασίου χρησιμοποιήθηκαν έπειτα τμηματικά από διάφορες βιοτεχνίες και άλλες επιχειρήσεις. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το μεγαλύτερο τμήμα του παλιού εργοστασίου ερήμωσε.

Ολόκληρο το Εγχείρημα «Χείρωνας» γεννήθηκε μέσα από μια εσωτερική ανάγκη αναζήτησης και έκφρασης αυτογνωσιακών και αυτοθεραπευτικών δυνάμεων, στην πράξη! Και οι ίδιοι οι ιδρυτές και διαχειριστές του Εγχειρήματος δεν γνώριζαν πώς ακριβώς θα εξελιχθεί και θα καρποφορήσει ένα τέτοιο εγχείρημα. Παρατηρήσαμε λοιπόν τους συμβολισμούς και ακολουθήσαμε τη συγχρονικότητα. Έτσι οδηγηθήκαμε στην Παιανία, την αγαπήσαμε και με μεράκι αφιερώσαμε χρόνο στην αναμόρφωση ενός «ξεχασμένου» χώρου.

Το project της δημιουργίας μιας έδρας στέγασης και φιλοξενίας των δραστηριοτήτων του Εγχειρήματος δε θα μπορούσε να λάβει πιο κατάλληλες και συμβολικές διαστάσεις απ’ ότι στο χώρο της Παιανίας. Το παλιό, το παρατημένο και ολίγον άσχημο ή και τρομακτικό – εκείνο που μάλλον θα αποκλείαμε και που φαντάζει, εκ πρώτης όψεως, απωθητικό – θα μπορούσε να κρύβει ένα δώρο: ένα κλειδί που ξεκλειδώνει τη δύναμη του Χείρωνα, μέσα μας.

Ταυτόχρονα, σε ένα άλλο επίπεδο, θελήσαμε να σηματοδοτήσουμε και κάτι ακόμη. Η Παιανία και η ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων υπήρξε παραδοσιακά μια από τις παραγωγικότερες περιοχές της Αττικής. Ήδη από την αρχαιότητα, είναι ξακουστή για την ευφορία της γης της και τροφοδοτεί για αιώνες την Αθήνα με αγροτικά προϊόντα. Ακόμη, στα νεότερα χρόνια, η Παιανία αποτέλεσε πόλο έλξης δημιουργικών δυνάμεων της οικονομίας, με πλήθος μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, βιοτεχνιών και βιομηχανιών να έχουν την έδρα τους, εδώ.

ChironasVenue1

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα μας έκανε – για λίγο – σχεδόν να παραλύσουμε. Ξεχάσαμε πρόσκαιρα τη δύναμή μας, όχι μόνο να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, αλλά και να τις αξιοποίουμε εξελικτικά! Ωστόσο, όπως κάθε κρίση, έδωσε σε όλους ευκαιρίες για πλήθος συνειδητοποιήσεων, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Έδωσε, επίσης, την ευκαιρία για αναπροσανατολισμό ή και για αναγέννηση, μέσα από τις στάχτες του παλιού.

Το Εγχείρημα Χείρωνας γεννήθηκε ως νομική, εταιρική μορφή στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και μάλιστα με το στόχο να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, βάση ενός νέου και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

Σήμερα, ο Πολυχώρος «Χείρωνας» λειτουργεί πρωτίστως ως χώρος φιλοξενίας εκδηλώσεων που συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο στον ευρύτερο σκοπό του Εγχειρήματος – στο τρίπτυχο: «Αυτοθεραπεία – Αυτογνωσία – Αυτενέργεια». Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνουμε πρόσκληση συνεργασίας σε διοργανωτές, ενώ χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν συντονιζόμαστε με ανθρώπους, φορείς και οργανισμούς, με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινά οράματα και στόχους.

Ο Πολυχώρος του Εγχειρήματος «Χείρωνας» ζωντανεύει, εμψυχώνεται και συν-διαμορφώνεται διαρκώς από τους ανθρώπους που τον επισκέπτονται, από τις αναζητήσεις και το εσωτερικό Εγχείρημα «Χείρωνας» καθενός από εμάς. Γι’ αυτό, οτιδήποτε υπηρετεί και προάγει το δρόμο του Ανθρώπου έχει σίγουρα μια θέση εδώ.

ChironasVenue2

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλες τις φίλες και τους φίλους που συμμετείχαν με την ψυχή τους στις εκδηλώσεις, οι οποίες φιλοξενήθηκαν από τον Πολυχώρο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε, επίσης θερμά, όλους τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν και συνεργάζονται μαζί μας ως συντονιστές, εισηγητές, συντελεστές και διοργανωτές εκδηλώσεων.

Στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ο Πολυχώρος Χείρωνας φιλοξένησε ή και διοργάνωσε, με επιτυχία, συνολικά πάνω από 50 εκδηλώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πραγματοποιήθηκαν από υπέροχες βραδιές αφήγησης παραμυθιών για μικρούς ή μεγάλους, μέχρι ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα Ανθοθεραπείας και από βιωματικές ομάδες Συστημικής Αναπαράστασης μέχρι πιστοποιημένα σεμινάρια Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού.

Στους φιλόξενους χώρους του Χείρωνα έχουν λάβει χώρα, ως τώρα, workshop Τάντρα, Μη Βίαιης Επικοινωνίας, Δραματοθεραπείας, Κρυσταλλοθεραπείας και μουσικής Φιλοσοφίας. Επίσης, θεατρικές παραστάσεις, ομάδες Ηχοθεραπείας με γκονγκ, workshop παρασκευής φυσικών καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης, αιθέριων ελαίων και Αρωματοθεραπείας και πολλά άλλα. Σε συνεργασία με άλλους φορείς και διοργανωτές ο Πολυχώρος υποδέχτηκε επίσης συνέδρια, κινηματογραφικές προβολές και αξιόλογους εισηγητές μεθόδων αυτοβελτίωσης από το εξωτερικό.

Στο παλιό εργοστάσιο παραγωγής πλαστικών, φιλοδοξούμε να στεγάσουμε από τη μία ένα χώρο διακίνησης ιδεών και παραγωγής εσωτερικών ζυμώσεων και από την άλλη – σύντομα – ένα χώρο διακίνησης χρήσιμων προϊόντων και εφαρμογών, με τα οποία μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη χρήση του πλαστικού, η οποία τόσο πολύ μολύνει τους ωκεανούς και τα καταγάλανα πελάγη μας.

Στο πνεύμα αυτό, σας ευχόμαστε: Καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση!