-

19/03/2018

Ανθοϊάματα Μπαχ – Πώς επιδρούν στον ψυχισμό μας

Γνωρίζετε τα Ανθοϊάματα Μπαχ; Η Χρύσα Κωνσταντιανού είναι φαρμακοποιός και χρησιμοποιεί τα ανθοϊάματα του Μπαχ για πάνω από 20 χρόνια.

Ποιος ήταν ο Μπαχ και τι είναι τα ανθοϊάματα Μπαχ;

Ο Edward Bach (1886-1936) ήταν γιατρός, ερευνητής – βακτηριολόγος, αλλά αργότερα και Ομοιοπαθητικός, ο οποίος ανακάλυψε τα 38 Ιάματα του συστήματος της Ανθοθεραπείας. Ένα ανήσυχο πνεύμα και μια ψυχή υπεύθυνα στρατευμένη στην βοήθεια και την θεραπεία των συνανθρώπων του. Τα Ανθοϊάματα είναι δροσοσταλίδες λουλουδιών και η τελική τους σύσταση δεν περιέχει φυσικές ή χημικές ουσίες , αλλά μόνο το ενεργειακό αποτύπωμα του άνθους που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους, στο νερό. Αυτόν τον μέγα καταλύτη μετάδοσης ενέργειας, πληροφορίας και επομένως θεραπείας, στον οργανισμό μας.


Κα Κωνσταντιανού, είναι εύκολο να κατανοήσουμε ότι ένα φάρμακο παρεμβαίνει σε κάποια λειτουργία του οργανισμού. Μπορείτε όμως να μας βοηθήσετε να κατανοήσουμε πως ένα λουλούδι ή ένας συνδυασμός άνθεων μπορεί να μας βοηθήσει σε μια συναισθηματική ή ψυχολογική κατάσταση;

Τα συναισθήματα μας είναι και αυτά ενεργειακές καταστάσεις, δονήσεις (συχνότητες) και το σωστό Ανθοΐαμα με την δική του δόνηση βοηθά την δική μας να εξισορροπηθεί, να επανέλθουμε σε αυτό που οι πρόγονοι μας έλεγαν «μέτρον Άριστον». Οι πεποιθήσεις μας παρέχουν μια δομημένη διαδικασία μέσα από την οποία αξιολογούμε οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας. Επειδή οι πεποιθήσεις μας βασίζονται στην λογική και συναισθηματική αξιολόγηση των προσωπικών μας εμπειριών, γίνονται αποδεκτές απ’ το υποσυνείδητο ως απόλυτες αλήθειες. Το υποσυνείδητο μας έπειτα, χρησιμοποιεί αυτές τις προσωπικές ‘’αλήθειες’’ για να κατασκευάσει την προσωπική μας εκδοχή της εξωτερικής πραγματικότητας. Εκεί δρουν τα Ιάματα, εξισορροπώντας την συναισθηματική αξιολόγηση των εμπειριών μας.


Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι έχουν βοηθηθεί πολύ από τα Ανθοϊάματα. Θα αποκλείατε την περίπτωση να λειτουργούν ως πλασέμπο;

Τα Ανθοϊάματα έχουν δράση σε νεογέννητα, σε ζώα, σε φυτά, σε ανθρώπους σε κώμα. Παρ’ ότι πιστεύω ότι η συνειδητή επιθυμία για την καλυτέρευση της υγεία μας, κινητοποιεί εντονότερα μέσα μας τις ενέργειες αυτοθεραπείας μας, η δράση των Ιαμάτων είναι πολύ ευρύτερη, βαθύτερη και αμεσότερη από αυτό, που από την κλασική επιστήμη αναφέρεται ως δράση placebo.


Δοκίμασα για πρώτη φορά το rescue remedy σε μια πολύ πιεστική περίοδο της ζωής μου και ένιωσα ότι με βοήθησε πολύ. Από τότε, πάντα το έχω κοντά μου. Τι είναι που κάνει τόσο ιδιαίτερο αυτόν τον συνδυασμό αυτών των ανθοϊαμάτων;

Η συνταγή των 5 αυτών Ιαμάτων, είναι η μόνη που μας δόθηκε έτοιμη από τον ίδιο τον Bach και λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά σε οτιδήποτε ξαφνικό μας συμβεί. Έτσι επιλέχθηκε το μείγμα των Ιαμάτων, που βοηθούν να εξισορροπηθεί ο οργανισμός μας από τις επιπτώσεις των εκτάκτων εξωτερικών δυσκολιών που μπορεί να μας παρουσιαστούν καθημερινά. Σ αυτές τις περιπτώσεις το Rescue αποδεικνύεται πολύτιμο, τόσο σαν βοήθεια άμεσης δράσης, όσο και σαν πρόληψη οποιασδήποτε επίπτωσης αφήνουν τα ξαφνικά τραυματικά γεγονότα στον άνθρωπο.


Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η χρήση των ανθοϊαμάτων; Υπάρχουν γνωστές παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε;

Στα 50 χρόνια που χρησιμοποιούνται πια τα Ιάματα σε ολόκληρο τον κόσμο και σε εκατομμύρια περιπτώσεις, δεν γνωρίζουμε να έχουν υπάρξει παρενέργειες από την χρήση τους. Από την προσωπική μου εμπειρία 20 χρόνων από τον πάγκο του φαρμακείου και όχι μόνον, μπορώ να σας πω ότι μπορούν να ληφθούν με ασφάλεια σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική μέθοδο ακολουθείτε. (Υπάρχει μια μόνο αντένδειξη για το ελάχιστο αλκοόλ που χρησιμοποιούμε για να συντηρηθούν στην μορφή του διαλλείματος, αλλά αυτό μπορεί και να αποφευχθεί). Καλό θα είναι όμως, ο θεράπων σας κάθε φορά, να είναι ενήμερος για την χρήση τους για να μπορεί να αξιολογήσει ορθότερα την καλυτέρευση των δικών σας συμπτωμάτων. Αν είστε καλύτερα, τι δούλεψε; Η δική του μέθοδος ή τα Ανθοϊάματα;

Ο Edward Bach (1886-1936) ήταν γιατρός, ερευνητής - βακτηριολόγος, αλλά αργότερα και Ομοιοπαθητικός, ο οποίος ανακάλυψε τα 38 Ιάματα του συστήματος της Ανθοθεραπείας. Ένα ανήσυχο πνεύμα και μια ψυχή υπεύθυνα στρατευμένη στην βοήθεια και την θεραπεία των συνανθρώπων του.

Τα Ανθοϊάματα είναι δροσοσταλίδες λουλουδιών και η τελική τους σύσταση δεν περιέχει φυσικές ή χημικές ουσίες , αλλά μόνο το ενεργειακό αποτύπωμα του άνθους που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους, στο νερό.

Σύντομα θα πραγματοποιήσετε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα ανθοϊάματα. Τι θα μάθει κάποιος σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα;

Κατ αρχήν να αγαπά τα Ανθοϊάματα και να τα εντάσσει στην καθημερινότητα του σαν πολύτιμο βοήθημα εξισορρόπησης και συνειδητοποίησης. Το πρώτο επίπεδο εκπαίδευσης απευθύνεται σε όλους, για τον ορθότερο προσανατολισμό της αυτοθεραπείας τους. Τα επόμενα, σε όποιον θέλει να εντάξει αυτό το πολύτιμο θεραπευτικό σύστημα στον τρόπο που εργάζεται με την θεραπευτική. Τα σεμινάρια μου τα παρακολουθούν συνήθως, σύμβουλοι ψυχικής υγείας, ενναλακτικοί θεραπευτές διαφόρων κατευθύνσεων, φυσικοθεραπευτές, εκπαιδευτικοί, γονείς και φυσικά φαρμακοποιοί. Για τους τελευταίους έχω προσαρμόσει ένα πολύ ευέλικτο και αποδοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εστιάζεται να κάνει άμεσα την χρήση των Ιαμάτων από το φαρμακείο της γειτονιάς, ένα πολύτιμο εργαλείο μοναδικής παροχής υπηρεσίας στην ενναλακτική (και όχι μόνο) πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που ζητείται όλο και περισσότερο, σε καιρούς κρίσης από τον φαρμακοποιό μας.

Το σεμινάριο φιλοξενείται από τον πολύ όμορφο χώρο του Χείρωνα και οι ιδιοκτήτες αγαπούν και χρησιμοποιούν και οι ίδιοι τα Ιάματα. Ο Ανδρέας ήταν αυτός που πριν μερικά χρόνια με παρότρυνε, να δομήσω αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και η Εύη αυτή που βοηθά συνεχώς στο να εξαπλωθεί σε όλο και περισσότερους, αυτή η κίνηση θεραπευτικής εκπαίδευσης. Νοιώθω ευγνώμων για την συνδρομή και την φιλία τους.


Διαβάσαμε πρόσφατα σε κάποιο άρθρο ότι τα ανθοϊάματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε κατοικίδια. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε τα οφέλη της χρήσης τους στους αγαπημένους μας φίλους;

Φυσικά. Τα ζώα έχουν συναισθήματα και πολύ έντονα κάποιες φορές και εκεί η χρήση των Ιαμάτων αποδεικνύεται πολύτιμη. Εξ άλλου κάποιοι εκπαιδευτές κατοικίδιων τα χρησιμοποιούν με πολύ καλά αποτελέσματα. Πρόσφατα, βοηθήσαμε ένα νεογέννητο γατάκι παγιδευμένο και φοβισμένο να ξεπεράσει τα αρχικά του τραύματα και να γίνει ένας άφοβος και χαδιάρης γάτος.


Κα Κωνσταντιανού χρησιμοποιείτε τα ανθοϊάματα Μπαχ πολλά χρόνια. Τι μπορεί να περιμένει κάποιος όταν αρχίσει να τα χρησιμοποιεί στον εαυτό του;

Την καλυτέρευση της καθημερινότητας του κατ΄αρχήν. Την καλύτερη διαχείριση καθημερινών καταστάσεων που νοιώθει να τον βαραίνουν και να τον κάνουν αδύναμο. Και σιγά σιγά, μια διαφορετική θέαση των καταστάσεων αυτών, πού οδηγεί σε βαθύτερες αλλαγές και πιο μόνιμη εξισορρόπηση. Τα Ιάματα, όπως συνηθίζω να λέω, αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Κι όταν συμβαίνει αυτό, τα πράγματα που βλέπουμε αλλάζουν. Έτσι μπορούμε να αποκτάμε όλο και μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στην σκέψη και την δράση μας. Ακούω πολλές φορές από ανθρώπους που ζητούν την βοήθειά μου, την φράση «Θέλω, αλλά δεν μπορώ». Με τα Ανθοϊάματα, μπορείς!

Σας ευχαριστώ, για την ευκαιρία να επικοινωνήσω την θεραπευτική μέθοδο που με μαγεύει 20 χρόνια τώρα, όλο και περισσότερο, με ένα ευρύτερο κοινό, για την καλύτερη υγεία και ευεξία όλων μας.

Ανθοϊάματα δια χειρός Φαρμακοποιού..

Αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη της φαρμακοποιού, ομοιοπαθητικού και ανθοθεραπεύτριας Χρύσας Κωνσταντιανού, στην Εναλλακτική Δράση. Η κυρία Κωνσταντιανού θα παρουσιάσει την ερχόμενη σεζόν ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα Ανθοϊάματα στον Πολυχώρο Χείρωνα. Για περισσόερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Πολυχώρου.